Kopřiva dvoudomá není jenom plevel. Zvlášť na jaře je to vitaminy a minerály nabitá bylinka, která na vás při správném užití blahodárně zapůsobí jak zevně, tak vnitřně. Na sběr kopřivových listů a natě vyrazte nejpozději do konce května, do kdy má tato bylinka největší sílu. Nejen vaše vlasy a pleť vám za to jen a jen poděkují.

Kopřiva dvoudomá: Obrovská dávka zdraví v žahavých listech

Na mladé jarní kopřivy pravidelně chodily do přírody i naše babičky. Možná, že si pamatujete na kopřivový špenát, kopřivovou polévku nebo báječnou nádivku s kopřivami. Naše babičky si z kopřiv připravovaly také odvary nebo lístky kopřiv sušily na pozdější použití, především čaj.

Proč to všechno? Už naši předci si uvědomovali, že mladé jarní kopřivy jsou to nejcennější pro naše zdraví. A to díky jedinečnému koktejlu látek, které obsahují.

  • Mladé kopřivy dvoudomé jsou bohaté na vitaminy A, C, D, K a skupinu vitaminů B.
  • Jsou také významným zdrojem železa, draslíku, mangamu, jodu, křemíku, vápníku, hořčíku nebo fosforu.
  • Najdete v nich také bílkoviny, aminokyseliny, chlorofyl a tanin.

Jakým způsobem tedy můžete využít sílu mladých kopřiv? O některých jejích účincích jste možná ani nevěděli.

 

Pokračujte na další straně.